Background Image

interreg Sverige Norge 2016 SV RGBrgb emh logotyp rgb                

Bli medlem i GEC

Aktuell solstatistik

Kalender

08
mar
Karlstad
Välkomna till en mötesplats om ljus och hållbarhet! Vi inspireras och lär oss om hur vi kan skapa trygga

23
mar
Karlstad
Glava Energy Centers systerföreningen Hållbart byggande i Värmland arrangerar även i år en

07
maj
Hillringsberg
Glava Energy Center kallar till årsstämma den 7 maj prel klockan 16.00 - 18.00 och ber de av er som

08
maj
Glava Energy Center
-
Hillringsberg
Den 8 maj 2018 är det dags för årets GEC-konferens. Tema denna gång bär titeln Från subventionerad till

Offgridsystemet

På Glava Energy Center finns fem separata offgrid-system i olika storlekar. Ett offgrid-system är ett icke nätanslutet, fristående system av solpaneler som kopplats till batterier. Målet är att prova olika typer av batteribaserade korttidslager av energi och att utveckla en kostnadseffektiv lösning för export.

Fakta

Offgrid-systemen i Glava är från SweModule och Innotech Solar och är byggda på flexibelt byggda stativ av olika material. Tanken är att man ska bygga dem med det material man har till sitt förfogande där de ska stå. Solpanelerna är kopplade till återvunna fristående batterier från MacBat som regelbundet servas med MacBat-teknologi. Systemet sörjer för GECs elförsörjning av den lokala utomhusbelysningen bestående av LED-belysning från SC Burman i ett lokalt likströmsnät.

Dimensionering av systemet har skett i samarbete med Nordic Solar och systemet är integrerat med ett specialutvecklat mätsystem från Metrum.

Exportprodukt

Under 2012 och fram till halvårsskiftet 2013 är målet med offgrid-systemet att utveckla en exportprodukt bestående av fristående solpaneler kopplade till ett batterisystem för kostnadseffektiv korttidslagring av energi. Utvecklingsarbetet pågår i samarbete med bland andra  Ferroamp.

 

I samarbete med:

EUs regionala strukturfondsprogram Norra Mellansverige, Interreg Sverige - Norge, Arvika kommun, Stål & Verkstad, FEM-projektet, Ferroamp, Fortum, ITS Innotech Solar, Karlstads universitet, Macbat, Metrum, Nordic solar, SC Burman och SweModule.