Batterilagring och takmontage intresserar energi- och klimatrådgivare

Batterilagring och takmontage intresserar energi- och klimatrådgivare

Den pågående energikrisen innebär hektiska tider för kommunala energi- och klimatrådgivare. Under tisdagen fick Glava Energy Center besök av en grupp rådgivare från Region Jönköpings län som särskilt intresserade sig för batterilagring och montagelösningar för solpaneler på tak.

– Trycket är enormt på energirådgivning i dag. Bakgrunden är förstås höga och stigande elpriser som gör att många vill ha rådgivning om vilket system man ska investera i, säger Jessica Stridh, energi- och klimatrådgivare i Habo, Jönköpings, Mullsjö, Sävsjö och Vaggeryds kommuner.

Energi- och klimatrådgivning är en lokalt anpassad kommunal service till privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer. Sedan en tid tillbaka står solceller för en stor del av rådgivningen, enligt de småländska energi- och klimatrådgivarnas erfarenhet. Under besöket på Glava Energy Center fick rådgivarna en visning av solpanelsfabriken och solparken, där de exempelvis fick titta närmare på olika montagesystem för solpaneler på tak.  

– Flera av oss deltog i vintras i en webbutbildning hos Glava Energy Center och det är roligt och givande att följa upp det med ett besök på plats, säger Oskar Sundholm, projektsamordnare vid Energikontor Norra Småland.

En fråga som särskilt intresserade energi- och kilmatrådgivarna är batterilagring, även det en fråga som allt fler vill ha rådgivning om.

– Det är inte konstigt med tanke på att batteripriserna är på väg ner medan ersättningen för att bidra till elnätet och säkra elnätets stabilitet och kvalitet på väg upp. Det är mycket som talar för investeringar i batterier, men den kunskapen är inte spridd i branschen, säger Magnus Nilsson, verksamhetschef Glava Energy Center.

Hans bästa tips för de som vill höja sin kunskap är att ta del av Glava Energy Centers tvådagarsutbildning om batterilager för fastigheter. Nästa kurstillfälle är i oktober 2022.

– Glava Energy Center är en mötesplats och vi vill bidra till kompetensutvecklingen, vilket vi bland annat gör genom våra olika utbildningar, säger Magnus Nilsson och tillägger att Glava Energy Center också skräddarsyr uppdragsutbildningar om efterfrågan på det finns.

…………..

Intresserad av mer kunskap om batterilagring för fastigheter? Batterilagring är en växande marknad och Glava Energy Centers tvådagarsutbildning ger kunskap och kompetens att planera och projektera smarta lösningar för effektiv batterilagring. Nästa utbildningstillfälle är 19-20 oktober 2022. Till kursinformation…