GEC på InterSolar i München

Intersolar är den ledande mässan i Europa kring solenergi. Mässan (22-24 juni) kombinerades för första gången med PV SEC som har varit en separat mässa och konferens som tidigare har arrangerats senare under hösten. En betydande del av mässan omfattar även energilagring i batterier och energisystem för solenergi och energilagring.

För ecoINSIDE Sol & Energisystem har denna mässa passat exakt för vårt verksamhetsområde. Med Glava Energy Center som samanhållande partner har en skandinavisk monter tagits fram. Halva denna monter har bekostats av IFE (Institutt För Inergiteknikk) och halva montern har bekostats av ecoInside där vi har visat upp våra partners (från Sverige och Norge) och där möten med kunder och partners har kunnat ske. Montern var tämligen välbesökt och genom samarbetet med IFE kunde storleken vara dubbelt så stor än om vi hade organiserat den själva. Det innebar att montern var större (och mer synlig) än de minsta småbolagsmontrarna men givetvis mindre än de globala koncerneras montrar. Besökare i montern var allt från ”normala mässbesökare”, kunder och konkurrenter till partners, nystartade startups som ville få stöd i produktutvecklingen, uppfinnare som ville få sin produkt utvärderad (en hade t.ex med sig en prototyp på taksystem i en resväska modell större), förutom alla övriga partners som gläds åt montern och passar på att få träffas för ett fysiskt möte.

Förutom den rena montern på plats har ett antal andra aktiviteter genomförts, initierade av ecoINSIDE men bekostade av andra. En sådan aktivitet var att bjuda in monterbesökare till ett mingel 22 juni kl 16-17 med musikunderhållning mm arrangerat av norska INTPOW bekostat av flera sponsorer. Denna aktivitet var mycket välbesökt och många nya kontakter kunde knytas.

En annan aktivitet var att länka ihop den svenska och norska solenergiföreningen att arrangera en skandinavisk afton 22 juni kl19.30 med middag på en uteservering/restaurang Agustiner Keller i München. Även denna aktivitet var mycket välbesökt med ca 120 skandinaviska deltagare och deltagarna betalade själva för sin mat så arrangemanget var kostnadsfritt för arrangörerna. Det känns fantastiskt att kunna bjuda in till en skandinavisk middag i München och att det kommer 120 skandinaver inom solenergibranschen till aktiviteten! Även här knöts många nya skandinaviska kontakter med parter som tidigare inte varit medvetna om varandra eller tidigare samverkat.

Vid lunchtid 23 juni arrangerade också INTPOW ett intressant lunchseminarium med en välrenommerad föredragshållare, bekostat av INTPOW.

Glädjande också att vår projektpartner Ferroamp, som har varit delaktig i vår Interreg-verksamhet sedan FEM2 och vidareutvecklat sina prototyper vid Glava Energy Center (och som hade en egen monter på mässan) vann förstapriset i EES (European Energy Storage) Award i konkurrans med tävlingsbidrag från flera stora globala koncerner! Detta pris delades ut under mässan 22 juni.

Magnus Nilsson
Glava Energy Center/Arvika Kommun
Projektledare ecoINSIDE Sol & Energisystem