Konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund besöker Glava Energy Center

Konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund besöker Glava Energy Center

Magnus Nilsson, Thomas Wedelin och Per Bolund kikar ut ur soltältet.

Under sin valturné passar konsument- finansmarknadsminister Per Bolund (Mp) på att stanna till på Glava Energy Center och inviga den första testbädden för soltält samt besöka SweModules solmodulfabrik. Testbädden är en del av det gränsöverskridande Interreg-projektet ecoINSIDE2.

Magnus Nilsson, Thomas Wedelin, Per Bolund och Per Eiritz klipper bandet!

Invigning första testbädden för soltält

Ett av de pågående projekten som är aktuella på Glava Energy Center är invigningen av den första testbädden någonsin för soltält. Det är nya typer av böjliga solmoduler som fästs direkt på tältduken som testas och det med mycket gott resultat. Projektet var inledningsvis ett ex-jobb av norska studenter med stöd av svenska och danska etablerade företag och som idag har lett till att studenterna bildat det norska bolaget Tarpon Solar AS och de vidareutvecklar nu idén tillsammans med bland andra SweModule AB, Midsummer AB och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). All testning sker på Glava Energy Center och tanken är att utveckla en tältduk som ska användas i katastrofområden.

Claes Pettersson och Per Bolund i solparken.

 

Sedan 2008 har över 60 olika innovationer sett dagens ljus på det internationellt ledande testcentret Glava Energy Center. Här pågår ständigt nya utvecklingsprojekt och aktörer från hela världen möts för att testa, utveckla och forska kring produkter med fokus solenergi.