Nischade produkter och framtidstro på Intersolar Europe

Nischade produkter och framtidstro på Intersolar Europe

Glava Energy Center deltog på världens största solmässa Intersolar Europe i München den 11–13 maj. Syftet var att få en känsla för tekniska trender och nya produkter i solenergibranschen och att nätverka med internationella aktörer.

Intersolar Europe är världens största solmässa som i år gick av stapeln 11-13 maj i München, Tyskland. Över 1 300 utställare från 46 länder presenterade produkter och innovationer och de 65 000 besökarna kom från 149 olika länder. Utöver solpaneler, kraftteknik och monteringssystem inkluderar mässan även utveckling och innovationer inom batterier, laddinfrastruktur och vätgassystem.

På plats i München för att ta del av de senaste trenderna och innovationerna fanns tillverkare, leverantörer, serviceföretag, projektplanerare och utvecklare. Även Glava Energy Center hade en deltagare på plats genom VD Magnus Nilsson.

– Vi som arbetar med innovationsprojekt kan inte sitta isolerade från övriga världen utan vi behöver ge oss ut och få en känsla för branschen. Vi behöver ha koll på tekniska trender och nya produkter, säger Magnus Nilsson.

Unik chans att träffa internationella aktörer

Solenergibranschen växer med 40 procent per år globalt och med 40–60 procent per år i Sverige. Det handlar om en bransch där det fortfarande finns plats för de flesta och där man trots att man är konkurrenter också är kollegor.

– Det är en inkluderande och inspirerande miljö. Mässan är i sig en unik chans att träffa internationella aktörer. Att träffa branschfolk på plats innebär ett viktigt nätverkande och utbyte, säger Magnus Nilsson.

Jämfört med tidigare mässor noterar Magnus Nilsson att året mässa omfattade fler nischade produkter, som byggnadsintegrerade solpaneler, integrerade soltak, särskilda paneler för solcellsparker.

– Jag noterade också en framtidstro i branschen vad gäller investeringar i solenergi. Liksom att kombinationen sol, batterier och vätgas kommer alltmer, säger Magnus Nilsson.

Foto: www.intersolar.de