Offgridsystemet

Offgridsystemet

På Glava Energy Center finns fem separata offgrid-system i olika storlekar. Ett offgrid-system är ett icke nätanslutet, fristående system av solpaneler som kopplats till batterier. Målet är att prova olika typer av batteribaserade korttidslager av energi och att utveckla en kostnadseffektiv lösning för export.

Fakta

Offgrid-systemen i Glava är från SweModule och Innotech Solar och är byggda på flexibelt byggda stativ av olika material. Tanken är att man ska bygga dem med det material man har till sitt förfogande där de ska stå. Solpanelerna är kopplade till återvunna fristående batterier från MacBat som regelbundet servas med MacBat-teknologi. Systemet sörjer för GECs elförsörjning av den lokala utomhusbelysningen bestående av LED-belysning från SC Burman i ett lokalt likströmsnät.

Dimensionering av systemet har skett i samarbete med Nordic Solar och systemet är integrerat med ett specialutvecklat mätsystem från Metrum.

Exportprodukt

Under 2012 och fram till halvårsskiftet 2013 är målet med offgrid-systemet att utveckla en exportprodukt bestående av fristående solpaneler kopplade till ett batterisystem för kostnadseffektiv korttidslagring av energi. Utvecklingsarbetet pågår i samarbete med bland andra  Ferroamp.

 

I samarbete med:

EUs regionala strukturfondsprogram Norra Mellansverige, Interreg Sverige – Norge, Arvika kommun, Stål & Verkstad, FEM-projektet, Ferroamp, Fortum, ITS Innotech Solar, Karlstads universitet, Macbat, Metrum, Nordic solar, SC Burman och SweModule.