Glava Energy Center

Teknikområden / LED

LED

Belysning i busskurer

Glava Energy Center har deltagit i tester hur man på ett kostnadseffektivt och ”vandal”-fritt sätt kan lösa belysningen i avskilt belägna busskurer.

Det handlar om fristående soldriven LED-belysning för busshållplatser där solmodulerna är tillverkade i plast istället för det traditionella glaset.

På bara fyra veckor under hösten 2012 utvecklade GEC tillsammans med SC Burman AB och Karlstads kommun prototyper att testa i en busskur utmed väg 62. I projektet byggde man två olika typer av nya lösningar som jämför funktion och prestanda med befintlig teknologi.

I samarbete med

Karlstads kommun, SC Burman, Arvika kommun och TG Slip och Mekanik.

Belysning i löpspår

Glava Energy Center har stöttat SC Burman AB under utvecklingen av en ny typ av belysning i löpspår och en prototyp installerades för test i Storfors under 2015.

Det nya med denna belysning är, förutom att det är LED-belysning, att lamporna har ett helt nytt styrsystem med installerade rörelsedetektorer, som känner av om det är någon i löpspåret. När ingen befinner sig i spåret är lamporna upplysta till ungefär femtio procent av maximal ljusstyrka. När en person närmar sig en lampa, går belysningen tillfälligt upp till full styrka och kommunicerar med några lampor fram i löpspåret som också tänds upp. När personen passerat går lamporna åter ner till halv ljusstyrka igen.

I pilotprojektet finns 96 stolpar utmed det 2,5 km långa spåret.

I samarbete med

SC Burman AB, El Team One och Storfors kommun.